perjantai 18. maaliskuuta 2016

Koulunaama

Karvanaaman yksityisessä kissakoulussa on opiskeltu sekä naksuttimella että ilman, eli herkuilla houkuttelemalla. Hän osaa muutaman tempun, joista joidenkin suorittaminen on tosin vähän mielentila- ja olosuhderiippuvaista. Naaman temppuja ovat:

- luoksetulo 
- istuminen 
- tarjottimelle (tai muulle osoitetulle alustalle) istumaan meneminen 
- hyppy pyydetylle tasolle, esimerkiksi tuolille 
- yläviitonen
- tassu
- pyöriminen
- kumpi käsi, jossa Naaman pitää läppäistä kahdesta kädestä sitä, jossa on piilossa herkku 

Naksuttimella on opeteltu istumista ja tarjotintemppua. Naksutinkoulutus sopii ylimääräisen energian purkamiseen, kun kissan pitää itse keksiä, mitä siltä halutaan. Temppujen oppimiseen menee enemmän aikaa, mutta Naama joutuu ajattelemaan oikeasti ja hän väsyy paremmin. 

Hyppy tuolille, yläviitonen ja pyöriminen on opetettu herkuilla, eli Karvanaamaa on houkuteltu tekemään oikea toiminto. Houkuttelussa käytöstä ohjataan oikeaan suuntaan niin selkeillä vihjeillä (viedään herkku hitaasti naaman ympäri ja kissa kääntyy perässä sitä tavoitellessaan), että kissa ei joudu juuri itse ajattelemaan. Oppiminen on nopeaa, kun ei tarvitse turhaan käyttää rajallista aivokapasiteettia... 

Tassun antaminen johdettu yläviitosesta, senkin Naama oppi melko helposti. Kumpi käsi -temppu tuli repertuaariin vahingossa, kun herra Pablon henkilökunta oli vierailemassa ja huvikseen testasi, miten se kissalta onnistuu. Yllättäen Naamalla tajusikin idean, vaikka välillä hänellä ei riitäkään kärsivällisyys oikeasti haistella vaan hän vain läpsii.

Videolla Naama esittelee yläviitosen, tassun ja pyörimisen. 

Kiitos kuvaamisesta Heidille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti