sunnuntai 13. elokuuta 2017

Ei ota II

Kassisella ei ole lainkaan itsehillintää raksujen ollessa kyseessä. Hän on muutaman kerran varastanut niitä suoraan kupista ja temppuillessa hän haluaisi saada kaiken heti eikä kuunnella, mitä raksun eteen pitäisi oikeastaan tehdä. Se vaikeuttaa temppujen opettamista, sillä herkunhimossaan hän saattaa lopettaa ajattelemisen ja jumittua tekemään aivan vääriä asioita.

Kassinen onkin jonkin aikaa opetellut kärsivällisyyttä ja malttia muiden temppujen ohessa. Harjoittelu aloitettiin perusteista: hänen eteensä lattialle laitettiin raksuja mutta niitä suojattiin kädellä niin, ettei hän päässyt niitä syömään. Erillisen palkkaraksun hän sai sivusta heti, kun lattialla olevien aktiivinen tavoittelu loppui.

Kassinen niin mielellään ottaisi herkun.

Ottamatta olemista on harjoiteltu epäsäännöllisen säännöllisesti kolmisen kuukautta ja tuloksia alkaa näkymään. Kassinen tunnistaa sanat "ei ota" ja osaa olla koskematta raksuihin, kun hänelle tarpeeksi niitä hoetaan. Harjoittelun tässä vaiheessa hän saa palkkaa vielä (henkilökunnan mielestä) melko helposti, kahdella eri kriteerillä: 

a) Kassinen tuijottaa raksuja tiiviisti mutta kuitenkin kärsivällisesti, useita sekunteja, yrittämättä syödä niitä
b) Kassinen kääntää päänsä pois raksuista, edes vähäsen


Niin herkullinen, niin lähellä, niin helppo olisi syödä, mutta kun ei voi. Kärsimystä!

Videolla (1 min 20 s) on tyypillinen harjoitus. Kassinen osaa hienosti olla ottamatta, mutta henkilökunnalla on pari opetuksellista ongelmaa, ensimmäisenä hyvä-sanan ajoitus. Välillä henkilökunta nimittäin kaivaa raksukupista palkan ennen kuin sanoo mitään, ja silloin Kassinen jo kääntyy odottamaan sitä itseensä tyytyväisenä. Hänelle siis oikean suorituksen merkkinä toimii joko "hyvä" tai raksujen rapina (tai käden liike kohti raksuja)! 

No, henkilökunnan moka. Pitäisi pysytellä passiivisena. Jostain syystä se on vain paljon vaikeampaa ilman naksutinta. Kai sitä on jo itse ehdollistunut siihen, että Sepon kanssa treenataan hiljaa istuen ja Kassisen kanssa jollain muulla tavalla.

Videolla ei esitellä harjoituksen suurinta ongelmaa: Kassiselle ei olla saatu opetettua sitä, milloin lattialla olevan raksun sitten saa ottaa! 

Vaikka henkilökunta "ei ota" -sanojen sijaan sanoisikin jotain muuta ("ole hyvä") ja käyttäytyisi tiukkapipoisuuden sijaan sallivasti (huitaisu kädellä raksujen suuntaan meiningillä että siinäpä olisi, syö pois), niin Kassinen ei syö. Hän vai tuijottaa. Henkilökunta ei tajunnut huomioida sitä, että Kassinen ei oikein lue ihmisen eleitä...

Olisiko lukijoilla vinkkejä sallitun ottamisen opettamiseen? Pitäisikö hänelle hokea "ole hyvää" aina, kun hänelle jotain tarjoillaan, että se oikein uppoaisi aivoon? Kassinen on kyllä huono yleistämään mitään, yhdessä tilanteessa opittujen sanojen merkitys ei useinkaan aukea aivan toisessa tilanteessa. Voisiko ottamisen opettaa jollain muulla tavalla?

14 kommenttia:

 1. Hienosti Kassinen malttaa! Meillä on Pepsillä vähän eri tempussa käytössä odota -sana ja suun napsautus antaa luvan odotuksen loppumiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odota olisi ollutkin parempi sana, olisi kuulostanut kivemmalta. :D

   Poista
  2. Kassiselle hyvää nimipäivää tänään!!!

   Poista
 2. Videolla Kassisen häntä kertoo enemmän kuin tuhat sanaa ...
  Kyllä oot Kassinen kärsivällinen ja pitkämielinen, kun jaksat leikkiä ja huvittaa tuota hännätöntä tyyppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä tullut huomattua tuota häntää ennen kuin sanoit, on se mainio! Kauhea nykiminen odotusvaiheessa kun yrittää päättää, söisinkö vai malttaisinko, ja sitten hiljenee paikoilleen palkkaa pureskellessa. :D

   Kassinen on kyllä hieno tyyppi!

   Poista
 3. Kärsivällinen Kassinen! :) ei varmana onnistuisi tuo temppu meillä noin hyvin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On sitä kauan täälläkin tahkottu, että kärsivällisyys on tuollaiseksi kehittynyt. :D

   Poista
 4. Hienosti menee temppu! Kassinen on hyvin kärsivällinen :) Meillä ei onnistuisi vastaava ollenkaan, varastavat makkaratkin leivän päältä kun silmä välttää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan täälläkin kinkku lähtenyt leivältä, sen kerran kun sitä on tarjolla ollut. Temppu on vain niin eri asia, kun joku vahtii vieressä koko ajan. :D

   Poista
 5. Vähän kyllä kidutusta...... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, sama kuin itsellä olisi nenän edessä suklaata, johon ei saisi kajota. :'D

   Poista