tiistai 17. toukokuuta 2016

Nuhanaaman lääkärireissu

Karvanaamalla on jo pitkään ollut nuha. Hän on yli kuukauden ajan niiskuttanut ja välillä myös aivastellut. Henkilökunta on joutunut useasti pyyhkimään Naaman nenän ja välillä nenästä valuvaan kirkkaaseen nesteeseen on ollut sekoittuneena hieman verta, ei kuitenkaan aina. Henkilökunta arveli aluksi nuhailun johtuvan siite -tai katupölystä, koska oireet ilmenivät epäilyttävästi samaan aikaan kun ilmat lämpenivät, lumet sulivat ja siitepölykausi alkoi.

Nuhaoireet eivät kevään kuluessa hellittäneet joskaan eivät pahentuneetkaan, ja Karvanaamaa itseään ei tauti tuntunut haittaavan. Hän kehitti kuitenkin myös silmätulehduksen, joten henkilökunta käytti hänet eläinlääkärillä tarkastettavana. 

Aika saatiin maanantai-iltapäiväksi. Naama pidettiin varmuuden vuoksi aamusta asti paastolla, jos hänet pitäisi syystä tai toisesta nukuttaa.

Pahaa-aavistamaton maanantaiaamu-Naama tulehtuneen silmänsä kanssa.

Kantokoppaan laittaminen sujui todella helposti. Automatkaa eläinlääkärille Naama hieman protestoi naukumalla, mutta muuten retki sujui ilman sen suurempia kommelluksia. 

Nuhasta eläinlääkäri oli sitä mieltä, että kyseessä ei ole viruksen aiheuttama tauti. Naama on siis todennäköisesti allerginen tai ainakin herkistynyt jollekin asialla ympäristössään. Kyseeseen voi tulla myös vanhoilla kissoilla joskus tavattava autoimmuunisairaus, jossa kissa tavallaan herkistyy itselleen. Oireiden lievittämiseksi Karvanaamalle annettiin pitkävaikutteinen kortisonipiikki heti paikan päällä sekä kymmenen päivän antibioottikuuri. Silmätulehdukseen Naama sai silmätippoja, joiden laitosta hän saa nauttia viikon verran.

Lääkäri tarkisti myös Karvanaaman hampaat, ja totesi, että hänellä on hammaskiveä ja siitä johtuvaa ientulehdustakin, vaikka hammaskivi oli poistettu viimeksi marraskuussa. Antibioottitablettien pitäisi tehota myös ientulehdukseen ja hammaskivi voitaisiin käydä poistattamassa kesäkuussa. Lisäksi kannattaisi myös alkaa harjata Naaman hampaita säännöllisesti, jotta hammaskiven jatkuva uudelleenmuodostuminen ehkäistäisiin ennalta.

Nukutusta ei tällaiseen lääkärintarkastukseen tarvittu, joten potilas Naamanen tuotiin takaisin kotiin täysin tajuissaan, ja ilmeisesti myös kaikissa ruumiin ja sielun voimissa. Lievä järkytys yhtäkkinen lääkärireissu ehkä silti oli, sillä Karvanaama orientoitui kotioloihin makoilemalla aluksi eteisen matolla, mitä hän ei yleensä koskaan tee. Jonkin ajan kuluttua hän huomasi, että nälkähän tässä on, ja etsiytyi ruokakupille. 

Ja niin oli palattu takaisin normaaliin päiväjärjestykseen.

Kiitos lääkärikyydistä Heidi. :)


2 kommenttia:

 1. Harjata Naaman hampaita säännöllisesti ..???
  Olen lukemassa blogia kronologisessa järjestyksessä ja jään mielenkiinnolla odottamaan, mitä tuleman pitää hammaskaluston siivouksen suhteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naaman hammasharjaus olisi varmaan sujunut yhtä kivuttomasti kuin Kassisellakin, oli sekin niin kiltti ja sallivainen kissa. :)

   Poista