keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

Noutaminen I

Seppo harrastaa noutamisen kaltaista toimintaa ihan luonnostaan. Hän juoksee heitetyn lelun perään ja noukkii sen suuhunsa ja juoksee takaisin kohti heittäjää. Lelu kuitenkin tippuu jonnekin matkalle, joskus lähemmäs ja joskus kauemmas, jolloin henkilökunnan on käytävä poimimassa se uudelleenheittoa varten. Tämä on vähän ärsyttävää, sillä henkilökunta haluaisi tietenkin vain lahnailla paikoillaan.

Sepolle siis on tässä lopputalven aikana naksuteltu noutamista, eli esineen, "noutokapulan", hakemista ja tuomista takaisin ihmiselle asti. Toiveissa on, että hän oppii sen temppuna, jonka käytännöt siirtyvät leikkihetkiin. Kapulana toimii pieni pehmeä lelupatukka.


Ai mitä tälle pitäis tehdä?

Noutamista opetellaan taas kerran monessa pienessä, suunnilleen tällaisessa osassa:

- noutokapulaan päin katsominen
- kapulan haistaminen
- kapulan puraiseminen
- kapulan nostaminen maasta (ja pudottaminen maahan). Tähän sisältyy useita vaiheita, kapulan pitäisi nousta maasta ensin millin ja sitten kaksi ja lopulta  ylös asti
- kapulan antaminen käteen

Edistys oli alussa nopeaa. Kapulaan päin katsomista naksuteltiin vain yhden treenikerran ajan, sillä Seppo alkoi heti tarjota myös haistamista. Nenä kiinni kapulaan -harjoittelua tehtiin kolmella kerralla ja sitten olikin aika nostaa kriteeriä Sepon tajutessa jutun juonen täydellisesti.

Kapulan ottaminen suuhun oli vähän hankalaa. Kun haistamisesta ei saanutkaan enää naksautusta, Seppo tarjosi muita käytöksiä. Hän pyöri ympäri, käpälöi kapulaa ja nousi kädet ylös -asentoon kököttämään, muttei keksinyt avata suutaan kapulan lähellä. Ehkä koirat tarjoavat jonkinlaista mutustelua helpommin?

Seppoa autettiin ottamalla kapula kauniiseen käteen ja heiluttelemalla sitä mahdollisimman ärsyttävästi hänen naamansa edessä. Ensin hän tarjosi tassukosketusta ja läimi kapulaa tai yritti antautua sillä osoitettuna, mutta lopulta hän vähän avasi suutaan, kun kapulalla kutiteltiin suupieliä. Äkkiä naksautus ja herkku! Muutaman tyrkytyksen jälkeen hän ei enää odottanut kapulan työntämistä naamalle vaan kurottui itse vähän puraisemaan kulmasta. Seuraavaksi kapula laitettiin lattialle ja pieni puraisu kulmasta muuttui aivan itsestään isommaksi puraisuksi kapulan keskeltä, mitä noudossa oikeastaan haetaan. 


Joo pure just sitä hyvä jee!

Seuraavalla puolentoista minuutin videolla nähdään näitä ensimmäisiä vaiheita. Kun kaikki meni vielä hyvin, ah. 
Puraisun oppimisen jälkeen harjoittelu nimittäin jumittui taas. Seppo kyllä puraisi kapulaa, muttei nostanut sitä ilmaan. Ei sitten millään. Muutaman palkattoman pikkupuraisun jälkeen hän alkoi tarjota jotain muuta tai lähti pois. Todella turhauttavaa, kaikkien mielestä.

Tästä stopista auttoi eteenpäin lelupalkan ottaminen käyttöön. Ehkä sulkaleikki sai Sepon niin kiihdyksiin, että kapulaakin kohtaan voi kokeilla leikkiotteita, purra ja nostaa sitä ainakin hippusen. Muutama toisto onnistui näin, mutta sitten Seppo alkoi tarjota jotain uutta ja ennennäkemätöntä.

Makaamista! 

Toiminto piti äkkiä siepata ja aloittaa vahvistaminen, sitä kun on odoteltu. Makaaminen lähtikin sulan kanssa onnistumaan nopeasti, mutta valitettavasti Seppo lopetti samalla kaikki kapulaan kohdistuvat liikkeet. Hän vain löhöilee ja korkeintaan tökkii kapulaa tassulla, jos se on esillä. Se siitä sitten.

Noutoharjoitukset jäävät siis tauolle ja täällä treenataan epämääräistä lorvintaa. Noutoa pitänee kokeilla kesällä uudelleen, kunhan kaikki osapuolet ovat unohtaneet nämä epäonnistumiset ja turhautumiset. Ehkä pitää kokeilla myös kapulan sijasta jotain muuta esinettä ja aloittaa harjoittelu alusta sen kanssa. 

6 kommenttia:

 1. Onpa harmi, että Seppo ei ollut tämän tempun kanssa halukas yhteistyöhön. Noutaminen olisi tosi hieno temppu! :) Mielessä on käynyt opettaa vastaava temppu Ellille, kun se kerran kantaa (varastaa!) luonnostaan noita sukkia ja muita tavaroita. Välillä syliin asti. Veikkaan kylläkin Ellin kanssa pitäisi aloittaa ensin jostain vähän helpommasta tempusta. Pitäisi varmaan ostaa naksutin :)

  Kissoille temppujen opettaminen on hankalaa, mutta niitä temppuja ihailee sitten ihan eritavalla koirien temppuihin verrattuna :) Seppo on kyllä niin fiksu kissa, että en epäile ollenkaan, etteikö se jossain välissä oppisi tuonkin tempun. Pöllitään teiltä sitten kesällä vinkkejä noutamisen opettamiseen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän harmittaa joo, ois ollut tosiaan niin hieno temppu ja helpottanut leikkielämää. Pitää jatkaa opettelua myöhemmin... Ja toivoa, että ei tarvitse ihan alusta aloittaa. :D Tää on kyllä jotenkin tosi hankala, paljon hankalampi kuin mikään muu opetettava juttu. Seppoa ei myöskään oikein innosta kapulajutut, kun usein se on lähdössä pois melkein heti kapulan iskee eteen, niin jotain on mennyt väärin harjoituksissa. Varmaan liian vaikeaa ja sitten vähän painostava ilmapiiri. :/ Ja Kassinen häiriköimässä ja tekemässä jotain miljoona kertaa kiinnostavampaa, esim. käymässä hiekkalaatikolla samaan aikaan. :D

   Kokeilkaa Ellin kanssa, ehkä sillä on enemmän ajatusta tämän suhteen! Ja voisihan se varastelu jäädä pois, jos kantamisesta tulisi Ellin mielestä vain pyynnöstä tehtävä temppu, eikä sitä enää kiinnostaisi tehdä sitä yksikseen. Ehkä. :D

   Poista
 2. Seppo the Hook! Tuo ihana lieruhäntä koukussa ...

  Kyllä ovat taitavia teidän kattiset ja sie taasen kärsivällinen.
  Saako nuita naksuttimia kissatarvikekaupasta? Mietin, josko kokeilisin 19-v. kissani kanssa - tosin hän on joko kuuro tai sitten varsin huonokuuloinen tai valikoivan kuulon omaava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kapteeni Koukku tosiaan. :D

   Naksuttimia saa eläinkaupoista, tai ainakin täällä ihan Prismasta (ja vielä halvemmalla...). Säilyyhän se varastossa, jos huonokuuloinen vanhus ei siitä perustakaan niin ehkä sen mahdollinen seuraaja joskus tulevaisuudessa voisi siitä hyötyä. :)

   Ja kyllähän vanhus aina iloitsee herkuista, joita syötetään naksun merkityksen opettamisessa, vaikkei opetus ikinä tarttuisikaan päähän. :D

   Poista
 3. Epämääräinen lorvinta kuulostaa ihan passelilta puuhalta! :D Ehkäpä sitten toisen esineen kanssa onnistuu nouto jo paremmin, ei aina voi onnistua heti kerrasta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lorvinta on aina hyvästä! Ja ainakin parempi toiminto kuin monet muut Sepon harrastukset. :P

   Poista