maanantai 6. tammikuuta 2020

Kissakulut 2019

Henkilökunta laski vuoden 2019 kissakulut. Sitä edellinen vuosi jäi laskematta, mutta v. 2017 kulut löytyvät täältä.  Kulut laskettiin Zooplus-tilausten pohjalta, sillä sieltä hankittiin suurin osa ruoasta, kaikki hiekka ja muita härpäkkeitä. Pieni määrä ruokaa ja herkkuja, leluja sekä kaikki liha ja raksut ostettiin kivijalkakaupoista. Eläinlääkärissäkin käytiin.

Ken on kaikkein arvokkain?


Ruoka

Zooplussalta tilattiin märkäruokaa 542,93 euron edestä. Summa on viisikymppiä enemmän kuin edellisissä laskelmissa. Osa lisäyksestä tulee siitä, että nyt loppuvuodesta tilattiin vähän kalliimpia ja herkullisempia ruokia ja kokeilupakkauksia (Seppo nirsoilee taas vaihteeksi), mutta osa johtunee ruokien kallistumisesta. 

Kaupasta on ostettu PrimaCat-raksuja temppuiluun ja aktivointileluihin. Toissavuonna arvioitiin vuoden kuluiksi 20 e, kelvatkoon se tähänkin.

Lihaa on ostettu pääasiassa Tessun tehtaanmyymälästä mutta jonkin verran myös Sohvin Valinta -koiratarvikekaupasta. Tarkkoja lukuja ei ole ylös otettu, mutta henkilökunta muistelee käyneensä liha-ostoksilla parin kuukauden välein, kun herrasväki syö sitä lähinnä virkistysmielessä eikä pääasiallisena ruokana. Arvioidaan yhden kerran ostosummaksi vaikka 7 e, että ei ainakaan alakanttiin mene, jolloin vuodessa olisi lihaan käytetty 42 e. Tämä on kympin verran enemmän kuin edellisenä laskentavuonna.

Ruokaan on siis mennyt yhteensä 542,93 e + 20 e + 42 e = 600,93 e.

Tämän kuvan perusteella Kassinen on kyllä viettänyt enemmän aikaa ruokakupilla.


Hiekka

Hiekkaa on tilattu 245,79 e edestä. Samoja lukuja kuin viimeksikin.



Muut

Tässä kategoriassa on enemmän juttuja kuin ennen! On ostettu entistä runsaammin herkkuja (Dreamies-höttönameja ja pakastekuivattuja, terveellisiä Miamor- ja Cosma -nameja) ja leluja ja normimäärä koirankakkapusseja.

Osa herkuista ja leluista on tilattu Zooplussalta (19,46 e) ja osa ostettu kauppareissuilla. Arvioidaan kuitittomiin leluihin 15 e ja herkkuihin 20 e. Lisäksi on ostettu hammastahna, 7,90 e. Yhteensä 62,36 e.

Edellisessä arviossa koirankakkapusseihin laskettiin kulutetuksi 15 e, ja tuskinpa se on siitä muuttunut.

Muut-kategorian kulut siis yhteensä 62,36 e + 15 e = 77,36 e.


Ei olla ostettu yhtään petiä, pitää käyttää henkilökunnan luisia koipia.


Yhteiset kulut yhteensä

Ruoka, hiekka, herkut, lelut ja muut sellaiset menevät kissoilla suunnilleen tasan. Niihin on kulunut 600,93 e + 245,79 e + 77,36 e = 924,08 e.

Tähän väliin yllätys! Henkilökunnalla on Zooplus-tilauksissaan 3 % alennus, ja kun lasketaan jokaisen tilauksen alennukset ja joissakin tilauksissa olleiden lisähinnallisten lisäpakettien summat yhteen niin niistä jäädään 9,37 e voitolle.

Tästä saadaan tulokseksi 924,08 e - 9,37 e = 914,71 e. Tästä lasketaan yhden kissan peruskuluiksi 457,36 e eli 38,11 e/kissa/kk 

(Tämä on 3,4 e enemmän kuin vuonna 2017!)


Eläinlääkäri

Vuonna 2019 käytiin eläinlääkärissä kahdesti. Tammikuussa hoidettiin Kassisen suolitukosta 188,5 eurolla (ja ostettiin Levolac-pullo ja NutriPlus Cat ja kissanmallas -tuubit, jotka Yliopiston Apteekin tämänhetkisillä hinnoilla olisivat 7,90 e, 12,85 e ja 8,90 e, eli yhteensä 29,65 e). 

Lokakuussa herrasväki kävi tehosterokotuksilla ja siruilla 130 eurolla, josta tulee 65 e per nenä. Sirujen rekisterointi Turvasiruun teki kahdelta kissalta yhteensä 40 e. Lisäksi Sepon hermoja hoidettiin Zylkenellä ja Feliwaylla yhteensä 61,88 eurolla.

Kassisen terveyteen on siis panostettu 188,5 e + 29,65 e + 65 e + 20 e = 303,15 eurolla.

Sepon terveys on tullut henkilökunnalle puolet halvemmaksi: 65 e +20 e + 61,88 e = 146,88 e.


Edullisuuseläin Seppo tuli Kassista halvemmaksi myös vuonna 2017.


Kissakohtaiset kulut

Kassisen hengissä pitämiseen on kulunut 457,36 e + 303,15 e = 760,51 e

Sepon elätys on maksanut 457,36 e + 146,88 e = 604,24 e.


Kalleuseläin Kassinen vain kallistuu edelleen.

Yhteensä kahden kissan seurasta nauttiminen on maksanut henkilökunnalle 1364,74 e, mikä on noin kaksisataaneljäkymppiä enemmän kuin vuonna 2017.

18 kommenttia:

  1. Huh ei oo kyllä halpaa huvia kissojenkaan omistaminen. :D

    Mie en koirien elättämistä uskalla edes ruveta laskemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei, mutta onneksi sentään tuli halvemmaksi kuin luulin ennen laskemista. Kannattaa kokeilla koirat, jos vaikka yllättyisit positiivisesti! :D

      Donnan ekan vuoden kulut kiinnostaisi kyllä, nimimerkillä "Oon taas katsellut koiranpentuja..."

      Poista
    2. No meillä on kyllä mennyt eniten rahaa lähinnä kursseihin (40-85 e per kurssi), joilla ollaan käyty lähes jatkuvalla syötöllä. Plus tietty eläinlääkärikäynnit (70-140 e per käynti mahdolliset lääkkeet mukaan laskettuna), kun käydään rokotuksilla ja pari käyntiä tassuongelman vuoksi kesällä. Jos ei käy pennun kanssa yhtä ahkeraan kursseilla kuin me ja ei tule odottamattomia eläinlääkärireissuja, niin ei se koiranpennun ylläpito juurikaan eroa aikuisesta koirasta (paitsi ekan koiran kanssa on sitten tavara- ja leluhankinnat, joihin saa kanssa kivasti euroja pulitettua..) :)

      Poista
    3. Eli koiranpennun hinta 1000-1200 e ja siihen eläinlääkärit, ruoka, tavarat, lelut ja kurssit (koska pitäis mennä kuitenkin pentukurssille ja sitten jollekin arkitapakurssille...) varmaan 800-1000 e. Ja isompaan asuntoon rivitaloon muutto ja auton hankkiminen, ei ole halpaa! ;D

      Poista
  2. Mielenkiintoista. Pitäisi itsekin laskea, jos uskaltaisi 😁 Iso osa kuiteista on laitettu viime vuonna sivuun omaan kuoreensa eli pitäisi kerätä vain rohkeutta laskea ne yhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohan on tosi kätevää! Pitäisiköhän itsekin tehdä tuota tänä vuonna, niin saisi tarkasti kaikki normikaupoista ostetut jutut talteen, eikä tarvitsisi arvioida. :D

      Ja laske laske, kiinnostaa kamalasti!

      Poista
  3. Kassinen oot kaunis ja kallis,
    ilmanko on nuttusi hyvässä malliss´.
    Mieluusti sinuun rahansa uhraa
    eikä sentin kolikoilla tuhraa.
    Voi kun sinä asuisit täällä,
    silloin oisin aina hyvällä päällä,
    enkä yhtään hetkeä suris'
    enkä enää piikaa puris'.
    Toivoo Viiru Taapermanni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas ihanasta ja osuvasta runosta Viiru! - Kassinen

      Viiru et olisi aina hyvällä päällä, purijan rooli siirtyis Kassiselle ja se kuule puree joka päivä vaikka en mitään tekiskään. :( - Seppo

      Poista
    2. Kiva kilohinta kissalle! Mie laskin joskus erään mr Viirun edeltäjän kilohinnan, kun piti muutaman vuoden ajan ostaa insuliinikynät ja neulat - siinä ei Kela tullut yhtään vastaan. Killipilli olikin painonsa arvoinen kultaa. Mutta mitäpä sitä ei pieneläimensä eteen tekisi ja voisihan ne rahat turhempaankin laittaa ...

      Poista
    3. Kilohinta tosiaan pitää laskea, vaikka Killipillin hintoihin ei taideta päästä! Kassinen maksaa 161,7 e/kg ja Seppo 131,3 e/kg. Halvempia kuin esimerkiksi tryffelit, mutta eivätpä liene yhtä herkullisiakaan.

      Poista
  4. "Kissa on halpa lemmikki " ,kuten kaikki kissoistaan hyvää huolta pitävät tietävät . . . Pikalaskutoimitus osoittaa meidän neljän kissan syövän pääasiassa raakaruokaa myös tuon noin 300 € per kissa, ja muut kulut asettuvat suuripiirtein samoihin kuin teilläkin , mutta eläinlääkärit ovat vieneet aika paljon isomman siivun . . . lähes 1400 € . Huh , ei ehkä olisi kannattanut laskea !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huhhuh, neljän kissan peruskulut plus tuollaiset lääkärilaskut, ei ole kivaa laskea. D:

      Kissa on halpa lemmikki jo näin terveenä, ja vielä halvempi sairastaessaan!

      Poista
  5. Huh, ei uskalla laskea kaikkea. Ell -kuitit vilkaisin ja viime vuonna meni kahdella kissalla noin 1100€! Suurin osa Sofin hammashuoltoon ja toinen iso potti molempien perusverikokeisiin ja senioritarkistukseen. Kissat on halpoja lemmikkejä joo...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh!Kaksi seniorikissaa kyllä tekee loven lompakkoon. Mutta ainakin Sofin hampaat varmasti kiiltelevät, jos niitä jäi jäiljelle. :D

      Poista
    2. Jäi niitä vielä, mutta seuraavaksi on menossa ainakin osa kulmureista. 🙁 Tuo syöpymätaipumus on aika ikävä, mutta hyvin ruoka silti maistuu. Myös raaka liha uppoaa ja kuivaa kaninkorvaakin järsitään innolla. 😀

      Poista
    3. Kuiva korva varmaan tuntuu kivalta ikenissä. :D Toivottavasti hampaistoa pysyy hyvänä mahdollisimman pitkään!

      Poista
  6. Nämä on aina kyllä tosi mielenkiintoisia lukea ja oikeasti myös tarpeellisia juttuja. Jos joku etsii tietoja ennen kissan ottamista kuluista niin hyvä, että niistä löytyy juttuja !

    Mä tosin olen lopettanut kulujen laskemisen, koska niin meillä on .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä on tosi mielenkiintoista laskea! Ja lukea muiden kuluista. En kyllä tiedä, että tulisiko laskettua, jos joku kulu muuttuisi tosi isoksi, sitten vain hirvittäisi. Sama kuin teillä. D:

      Poista