torstai 14. kesäkuuta 2018

Suuret metsästäjät

Kissat ovat aikoinaan olleet ihmisen selviämiselle välttämättömiä hyötyeläimiä. Ne ovat metsästäneet pieniä jyrsijöitä, jotka muuten söisivät ihmisen ruokia tai pilaisivat viljavarastot.

Nykyään suurin osa ihmisistä ei enää elä maaseudulla tai agraaritaloudessa. Ei ole hiiriä ja muita jyrsijäeläimiä kerrostalojen nurkissa, ja omakotitalojenkaan pihoilla ne eivät ole uhka ihmisen ruokavarannoille. Kissoistakin on tullut enemmän seuraeläimiä. Metsästysviettiään ne saavat tyydyttää leluja pyydystämällä. Tai toisiaan jahtaamalla. Tai peiton alta pilkistäviä varpaita näykkimällä.


Räjähtävät saalistustuokiot vaativat veronsa.


Toisin on kuitenkin Kassisen ja Sepon taloudessa. Tai no, tietenkin he enimmäkseen seuraeläimiä ovat. Mutta ainakin kesäisin he ovat myös suureksi hyödyksi henkilökunnalle! He nimittäin metsästävät kaiken maailman ärsyttävät kärpäset ja hyttyset ja muut pikkuitikat, jotka tulevat sisälle tuuletusikkunan raoista ja surisevat ja inisevät nurkissa. Ja imevät myös verta, jos se kuuluu niiden luontoon, mikä on ekstraärsyttävää.

Jos totta puhutaan, Sepolla on vielä metsästystekniikka vähän hakusessa. Ja vaikka hän saisikin ötökän kiinni, hän jää välillä ihmettelemään, mitä nyt pitäisi tehdä. Seppo Nirsolaiselle on ehkä sätkivän itikan syöminen liian ällöttävää.Seppo koettaa paikata vaatimattomia metsästystaitojaan muilla avuilla.

Hän yrittää näyttää söpöltä mahdollisimman paljon, että konkreettisia tuloksia vaativa kvartaalitalous ei heitä häntä ulos kesän surkean saalisssaldon havaitessaan.


Kassinen, toisaalta, on suuri peto ja metsästäjä. Jos hän jossain hyönteisen näkee, hän yrittää parhaansa sen kiinni saamiseksi. Jos ötökkä lentelee vasten seinää tai lattiaa, sen päälle on toki helppo talloa tassulla. Ilmassa lentelevän selkärangattoman kiinni saaminen on haastavampaa, mutta Kassisella on siihenkin keinonsa. Monta kertaa henkilökunta on saanut ihailla kahden tassun yhteenlyönnin tekniikkaa. Pökertynyt itikka voidaan syödä välittömästi sen jälkeen. 


Hämäävän lempeä.


Sisälle eksyvien hyönteisten metsästäminen on pääosin sallittua ja kannustettua toimintaa, sillä niin kissat saavat hieman liikuntaa, aktiviteettia ja bonukseksi jopa proteiinirikasta ravintoa (0,02 g kerrallaan). Henkilökunta saa puolestaan viettää päivänsä ja yönsä rauhassa ilman ylimääräisiä surisijoita.Loppukevennys: Kassisen hyttyssaalistusta hienoimmillaan ei ole koskaan onnistuttu taltioimaan videolle, joten henkilökunta joutui piirtämään siitä havainnollistavan kuvasarjan. Kassinen odottaa kärsivällisesti, kunnes inisijä lentää suoraan hänen eteensä. Sitten hän nostaa etutassunsa ja lyö ne yhteen, litistäen saaliin. Hyttysen heitettyä henkensä Kassinen tuo molemmat tassut suulleen ja lipoo sen kielellä varvasväleistä.


18 kommenttia:

 1. Ihana kuvasarja :D ja miten kätevää, kun kissat pitävät höttiäiset poissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kätevää on! Ilman kissoja henkilökunta syötäisiin joku yö ihan verettömksi.

   Poista
 2. Hyvä Kassinen, sä olet kyllä kaikin puolin mainio kissa! Ja toi havainnoistava kuvasarja on ihana! 😹

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sitä kuka vaan hyttysiä saakaan tuolla tekniikalla saalistettua. :D

   Poista
 3. Hieno selostus, mutta erityisesti kunnioitan piirrossarjaa! Havainnollistava.

  VastaaPoista
 4. Kassisella on hieno tekniikka! Vaatii taitoa, siihen ei joka seppo kykene :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei tosiaan kykene. Toivottavasti Kassinen jossain vaiheessa opettaa Sepolle tämän tekniikan. :D

   Poista
 5. Vau, olet hyvä piirtäjä! Se on kyllä onni että kisut saalistavat öttiäisiä=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on ainakin varmasti ötttiäisvapaa talo, kun on monta hyvää saalistajaa! :)

   Poista
 6. Kissat on parhaita öttiäistenhävittäjiä! Meillä Nalastakin on kehittynyt Kassisen tavoin Hurja Peto ja taidokas Saalistaja 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurjat Pedot metsästävät kaiken (sopivankokoisen) ympäriltään ja syövät pois! Jos ne olisivat ison koiran kokoisia, ei niiden kanssa uskaltaisi asua. :D

   Poista
 7. Hieno piirros saalistuksesta! :) Kuvaa hyvin hurjien petojen saalistusta. Meillä Elli saalistaa myös samalla tassut yhteen tyylillä. Muut ei oikein edes saa ötököitä kiinni. Napu on liian paksussa kunnossa, Pii on liian kömpelö ja Toto vain tuijottaa niitä ötököitä :D Metsästys on siis vain Ellin varassa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reilukerho, yksi tekee töitä ja kolme vaan löysäilee vailla tulosta! Mutta ihmisten onneksi edes se yksi... :D

   Poista
 8. Kiitos kuvasarjasta, sehän on juurikin niin akureetti kun vaan voi olla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Henkilökunta on itsekin yllättynyt, kuinka Kassisen näköinen etenkin ensimmäisen ja toisen kuvan kissasta tuli :'D

   Poista
 9. Kassinen tietää, että kärsivällisyys palkitaan! :) Täälläkin tytöt on etenkin tappamisen kannalta tehokkaampia hyönteismetsästäjiä.

  VastaaPoista