sunnuntai 19. marraskuuta 2017

Kassinen ja naksutin

Kassisen kanssa kokeiltiin naksuttelua pian Karvanaaman kuoleman jälkeen. Hän ei kuitenkaan millään päässyt mukaan juttuun ja naksausten merkitys pysyi hänelle salattuna. Ehkä Kassinen on vain typerä erityinen, henkilökunta ajatteli, kun jopa iäkäs Naama ehti hoksata naksuttelun lyhyenä aikanaan henkilökunnan huomassa.

Naksutinkoulutus on ollut Sepon kanssa toimiva menetelmä. Hän oppi naksuttelun jujun nopeasti ja on oppinut tarjoamaan erilaisia käytöksiä. Hänen kanssaan on mukavaa opetella uusia asioita.

Sepon menestyksen myötä henkilökunta käänsi taas katseensa Kassiseen. Pitäisikö hänen kanssaan kokeilla kuitenkin vielä kerran?

Pitäisi. Ei kuitenkaan Sepon naksuttimella, ettei kumpikaan kissa vain vahingossakaan mene sekaisin millään tavalla. Kassisen naksuttimeksi valikoitui pilttipurkin kansi, jota joku suositteli hyvänä vaihtoehtona. Kansi on pieni, käteen mahtuva, ja siitä lähtee hieman erilainen naksaus.

Korkealaatuista teknologiaa.

Kassiselle alettiin ehdollistamaan pilttipurkkinaksausta. Naksherkku-naksherkku-naksherkku-naksherkku-naksherkku. Hän oli hyvin tyytyväinen saadessaan herkkuja ilmaiseksi, temppuja tekemättä, kunhan vain kuunteli naksuttelua.

Naksherkkua jatkettiin aika kauan. Syy-seuraussuhteen ymmärtämistä testattiin välillä naksauttamalla Kassisen selän takana ja seuraamalla, kääntyykö hän mielimään herkkua. Lopulta hän kääntyi ja henkilökunta päätteli hänen oppineen ainakin jotakin. 

Kassinen suosittelee.

Aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

Naksuttimen kanssa pitäisi olla helppoa opettaa eläin tarjoamaan toimintoja. Usein se tehdään ns. laatikkoleikillä, eli annetaan eläimelle pahvilaatikko ja palkataan kaikesta mahdollisesta laatikkoon liittyvästä toiminnasta. Leikin pitäisi opettaa aktiivisuutta ja oma-aloitteellisuutta, joita Kassinen kovasti tarvitsisi: hänellehän opetettu paljon temppuja houkuttelemalla ja hän jää yleensä odottamaan jotain vihjettä toiminnalle sen sijaan, että tarjoaisi jotain itse.

Kassinen ei saanut pahvilaatikkoa, vaan näköispatsaan. Kyllä senkin kanssa voisi tehdä vaikka mitä.

Seuraavassa videossa (n. 2 min) Kassisen kanssa leikitään patsasleikkiä. Videossa on neljä osaa: ensimmäisessä osassa on alkuhankaluuksia ja Seppo, toisessa palkataan patsaan hännän haistelusta ja kolmannessa patsaan hännän ja korvien haistelusta. Neljännessä osassa hän saa herkun kohottaessan käpälää kohti patsasta.
Kassinen keksi leikin idean jopa yllättävänkin nopeasti, joten hän ei ehkä olekaan typerä erityinen. Mitähän yllätyksiä hänellä vielä henkilökunnalle onkaan?


Kassisen leikin loputtua Seppo tuli ihmettelemään patsasta, naksutinta ja herkkumurenia.

Kokeneena  härkkijänä hän tarjosi heti patsaan taputttelua saadakseen viimeiset raksut.

11 kommenttia:

 1. Hyvä idea erilainen naksutin! Meillä Pepsi tekee mieluiten ilman mitään ääniä; ääni tuntuu vain ärsyttävän. Hienostihan se Kassinen osaa patsasta hoitaa ja sai kunnon palkkion työstään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kassisen mielestä temppuilu ilman naksutintakin olisi varmasti toiminut, mutta henkilökunnasta tuntuu, että naksuttimella on helpompaa. :D

   Poista
 2. Meillä on Mörkön kanssa käytössä naksutin ja Mymmelin kanssa naksaus on korvattu sanalla "zup". Olen vain huomannut, että saatan mennä itse merkeissä sekaisin, jos ollaan ensin treenattu Mymmelin kanssa ja vasta myöhemmin Mörkön. Mörkö katsoo vain tollona, että mitä ihmettä tuo ihminen "zuppailee". :D Erilainen naksutin olisi ollut ehkä kätevämpi vaihtoehto...

  Ihana, kun teiltä tulee paljon aktivointi -postauksia. Saa inspiraatiota omaankin arkeen ja kisujen päiden pitämiseen virkeänä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :DD

   Erilainen naksutinkin kyllä voi haitata elämää: joskus on Seppo tullut paikalle kesken Kassisen temppuilun ja tehnyt jotain kivaa, ja sitten sille on naksautettu pilttipurkilla ihan ajattelematta. Saa sitten Kassinen ilmaisen herkun, vaikkei olisi koko opeteltavaa asiaa tehnytkään... :P

   Kiitos. Aktivointipostauksia on tulossa vielä kun työn alla on pari kokeilua, kunhan ne saa toimiviksi. :D Meillä kun ei käydä ulkona niin pitää sisällä yrittää puuhailla paljon. :)

   Poista
 3. Kassinen on ehdottomasti erityinen kun jaksaa noin kauan tutkia patsasta ja kuunnella naksuttelua! Meillä ei valitettavasti olla noin kärsivällisiä tai kiinnostuneita kissaosastolla:D

  Purkin kansi on muuten hyvä idea, eipä oo tullut mieleen! En itse nimittäin tiedä missä meidän naksutin on, jossain varmaan kun ei olla pitkään aikaan naksuteltu:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kassisen kärsivällisyyttä lisää suunnattomasti herkkutarjoilu... :P

   Teidän naksutin on varmaan pelattu jonnekin sohvan alle erään kissaneidon toimesta! Pilttipurkinkannet on helppoja, jokaisesta lähikaupasta saa ja halvalla vielä. Ei ole katastrofi, jos yksi katoaa. :D

   Poista
 4. Eipä ole tullut mieleen, että pilttipurkin kansi voisi toimia naksuttimena! Hyvä idea :) Me ei olla hankittu vieläkään ihan oikeaa naksutinta, mutta purkin kansia kyllä on kaapissa! Parempi vaihtoehto halpa kansi, kuin että ostaisi kalliilla ihan oikean ja se jäisi sitten johonkin laatikkoon lojumaan unohtuneena :)

  Kassinen on fiksu kissa. Tosi nopeaa oppimista :) Veikkaisin, että meillä nuoremmat eivät jaksaisi istua noin kauan paikallaan, mutta Napu voisi. Ehkä. Ainakin jos nuoremmat olisivat jossain muussa huoneessa pois häiritsemästä. Napulle tosin ei ole opetettu ikinä ainuttakaan temppua, tiedä sitten millainen operaatio tulisi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on joillain ihmisillä hyviä ideoita, ja niitä sitten vielä kerrotaan eteenpäinkin! :D

   Voisi olla, että Napu olisi vaikeampi opetettava kuin nuoremmat, jos se vain istuu paikallaan. Nuorille voisi aina antaa herkkuja jokaisesta kohteen tutkimiseen viittaavasta likkeestä tai vaikka sen ympärillä kävelystä. :D Mutta ehkä niidenkin pitäisi olla asiakkaina yksi kerrallaan :D

   Poista
  2. Ehdottomasti yksi kerrallaan :D Näillä menee keskittymiskyky heti, jos toinen on paikalla :D

   Poista
 5. Hienoa Kassinen! :) Sepoltahan näyttää silitys(temppu) sujuvan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saisikohan Sepon silityksen siirrettyä Kassiseen... :D

   Poista