sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Yhteiselon alusta

Karvanaama ja Kassinen ovat kuulemma olleet ystävykset entisessä kodissaan. Kassinen on pentuna esitelty Karvanaamalle ja suurempia kissojen välisiä ongelmia ei ilmeisesti ole ollut. He ovat nukkuneet yhdessä ja syöneet samasta kupista. Kissat ovat saaneet myös ulkoilla vapaasti.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen. Ilmeisesti kaksi muuttoa on aiheuttanut stressiä erityisesti Karvanaamalle ja se näkyy kissojen välisinä jännitteinä. Heti ensimmäisellä viikolla uudessa kodissa Karvanaama murisi ja sähisi Kassiselle läimien samalla tassulla. Jopa yhdeksän kymmenestä kissojen kohtaamisesta asunnossa koostui Karvanaaman äksyilystä. Kassinen oli silminnähden ahdistunut, väisti aina konfliktitilanteissa ja joskus pelkkä kehollinen blokkaus/tuijotus riitti saamaan hänet kääntymään pois.

Karvanaaman käytöstä lähdettiin parantamaan antamalla hänelle jotain mukavaa tekemistä Kassisen ollessa lähellä, että kissat saisivat positiivisia mielleyhtymiä toisistaan. He mm. söivät lähekkäin, leikkivät (olivat leikitettävänä) vierekkäin, vuorotellen samalla tai eri lelulla, ja olivat silitettävänä yhtä aikaa. Tuijotustilanteet pyrittiin katkaisemaan leluilla tai kutsumalla toista kissaa. Feliwayta yritettiin myös hankkia, mutta se on loppu koko Suomesta. Lopulta sitä tilattiin Zooplussalta, mutta paketti ei ole vielä tullut.

Noin kuukaudessa tilanne parantui. Karvanaama äksyilee yhä muutaman kerran päivässä, erityisesti ollessaan nälkäinen. Murina on loppunut, sähinä ja tassulla lyöminen ovat päivittäisiä ja niitä näkee noin neljästä kahdeksaan kertaa päivässä. Usein ne tapahtuvat tilanteissa, joissa Kassinen on liian lähellä, tai jos se yrittää tulla samaan leikkiin mukaan. Karvanaama saattaa myös mennä itse haistelemaan Kassista, kerran myös suloisesti kävi nuolemassa Kassisen päätä, ja sen jälkeen päättää läimiä ympäri korvia. Kassisessakin on kyllä vikaa, hänellä ei nimittäin tunnu leikkitilanteissa olevan mitään tajua, milloin kannattaisi olla tunkematta toisen eteen. Onneksi hän ei juuri enää piittaa äksyilystä, vaan menee menojaan vähän tavallista nopeammin jatkaen omia hommiaan. Kassisesta tuli nopeasti paksunahkainen!

Yhteisenä harrastuksena raksujen etsiminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti