tiistai 19. tammikuuta 2016

Älykästä suunnittelua

Henkilökunta on alkanut opettaa Karvanaamalle ja Kassiselle temppuja. Sisäkissoille temppuilu on hyvää aivotyötä ja henkilökunnasta on mukava puuhailla kissojen kanssa. 

Karvanaama osoittaa selvästi enemmän kiinnostusta temppuiluun ja etenkin palkkioksi annettaviin raksuihin. Hän on aktiivinen ja nopea liikkeissään, joten hänen kanssaan henkilökunta käyttää naksutinta apuvälineenä. Kassistakin kiinnostavat raksut, mutta hänen suhtautumistapansa on noin yleisesti hieman flegmaattisempi eikä älykään tunnu leikkaavan ihan yhtä paljon kuin Karvanaamalla. Parempi palkkio voisi auttaa nopeuden suhteen, mutta sellaista ei ole vielä löytynyt. Älyn suhteen ei varmaan auta mikään. Kassista opetetaan ilman naksutinta.



Karvanaaman tarjotin, naksutin ja herkut. Apuna käytetään mainiota kirjaa Kissan aktivointi (Väyrynen & Nyström 2012), joka henkilökunnalla on ollut jo kauan ennen kissojen hankkimista.


Molempien kanssa aloitettiin marraskuussa varsin perinteisesti: istumisella pyydettäessä. Karvanaaman suoritus on pitkällisen harjoittelun jälkeen melko varma ja hän aivan selvästi tajuaa jutun juonen. Kassisen kanssa istuminen sujuu myös hyvin, mutta hämäräksi jää, totteleeko Kassinen pyyntöä vai onko hän vain tottunut istuutumaan herkkua odotellessaan.

Karvanaamalle seuraavaksi opetettava temppu on tarjottimelle meneminen. On muuten vaikeampaa kuin näin kerrottuna kuulostaa. Naksuttimen avulla temppua ryhdyttiin rakentamaan pala palalta niin, että ensin Karvanaama palkittaisiin tarjottimen katsomisesta, sitten yhden tassun laittamisesta sen päälle ja niin edelleen, kunnes suorituksena olisi koko kissan päätyminen tarjottimelle. 

Aluksi Karvanaamaa ei kiinnostanut koko tarjotin, hän ei edes vilkaissut siihen päin ja tuijotti vain henkilökuntaa, jolla tiesi olevan raksuja. Lopulta henkilökunnan edustaja istui lattialle ja asetti tarjottimen Karvanaaman ja itsensä väliin. Karvanaama yritti kiertää moisen typerän tarjottimen, jolloin hänen oli pakko katsoa sitä ettei vahingossakaan laittaisi tassujaan sille, ja näin henkilökunta sai aloitettua palkkaamisen tarjottimen katsomisesta.

Katsomisen jälkeen treenattiin sitä, että Karvanaama laittaa yhden etukäpälän tarjottimelle. Tämän taidon täysin hallitsemiseen kului kolme viikkoa. Seuraavaksi Naama palkittiin siitä, että hän laittoi molemmat etukäpälät tarjottimelle, mikä sujuu tätä kirjoittaessa hyvin. Seuraava pieni askel kissalle, mutta suuri henkilökunnalle, on myös molempien takakäpälien mukaan ottaminen. Tässä on vielä vähän opettelemista.

Kassisen seuraava temppu on hyppääminen, jossa hänen pitäisi pyydettäessä hypätä lattialta tuolille tai muulle osoitetulle tasolle. Tempun opettelu aloitettiin tänään ja henkilökunnalla ei ole suuria toiveita aikataulun suhteen Kassisen älynlahjojen ollessa mitä ovat, mutta olisi kiva, jos temppu olisi hallussa ennen juhannusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti