lauantai 21. tammikuuta 2017

Sepon ensimmäiset temput

Seppo on vilkas, leikkiväinen ja ehtiväinen. Hän tylsistyy helposti, ja jos Kassinen ei suostu härkittäväksi saattaa hän suunnata tekemään pienimuotoisia ympäristötuhoja. Esimerkiksi tällä viikolla hän on pureskellut yhden kirjan paperikannet aivan repaleisiksi, repinyt rahapuusta irti useita lehtiä ja yrittänyt taas kerran pudottaa agaaven.

Henkilökunta yrittää tietenkin koko ajan keksiä Sepolle jotain mahdollisimman väsyttävää tekemistä. Aktivointilelujen ja älypelien lisäksi hän on siis käynyt temppukoulua sekä Kassisen rinnalla että yksikseen.

Tällä hetkellä Seppo taitaa sekä myötä- että vastapäivään pyörimisen, kosketuskepin ja ylävitosen. Usein hän saattaa haparoida suorituksissaan: erityisesti vitonen on epätarkka ja osuu yhtä usein kämmenen sivulle kuin keskelle, mutta temppu on niin uusi, että häntä palkitaan jokaisesta käsikosketuksesta. Tarkkuutta haetaan sitten myöhemmin.

Seppoa on yritetty ehdollistaa naksuttimeen. Tulokset ovat hieman kyseenalaisia: välillä hän tuntuu selvästi tajuavan naksauksen merkitsevän palkan tuloa, välillä taas ei. Lienee kiinni kuun ja tähtien asennosta tai siitä, tekeekö Kassinen jotain mielenkiintoista jossain. 

Naksutinta on käytetty kosketuskeppiä opeteltaessa, ja siksi sitä siinä käytetään seuraavalla videollakin, kun taas pyörimisissä ja vitosissa häntä vain kehutaan. Naksuttelua aiotaan jatkaa uusienkin temppujen harjoittelussa ja myös sheippausta voisi kokeilla joskus, sillä se vaatisi paljon ajattelua ja väsyttäisi Seppoa varmasti hyvin.

Videolla Seppo ensiksi koskee keppiin (ja haluaisi jatkaa sitä myös kepin mentyä piiloon), sitten pyörii ja lopuksi harjoittelee viitosta.




P.S. Henkilökunnan allekirjoittanut osapuoli lukee paljon myös koirablogeja ja ihailee niiden treenivideoita. Esimerkiksi Aadalla on monta hyvää ja selkeää videota, joista henkilökunta tässä yrittää ottaa mallia. :)

16 kommenttia:

  1. Hienosti menee! Temppukoulu onkin varmasti hyvää energiankulutusta! Mikä on sheippaus (sana on minulle tuntematon)? - Emäntä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sheippaus on (henkilökunnan ehkä vielä vajavaisen ymmärryksen mukaan) sitä, että eläimelle ei suoraan kerrota, mitä siltä halutaan, esimerkiksi herkulla ei houkutella nousemaan kökötysasentoon. Sen sijaan haluttu temppu pilkotaan pieniin osiin ja eläintä palkataan jokaisen osan suorittamisesta, eli kökötystempussa ensiksi vaikkapa toisen tassun minimaalisesta liikahduksesta, sitten vähän suuremmasta nostosta ja sitten pitäisi toisenkin tassun tulla mukaan liikkeesee. Eläimen pitää siis itse hoksata että ahaa, saan herkkua kun vähän tassu liikahtaa ja sitten kun kriteeriä nostetaan eli herkun tulo loppuu, sen pitää hoksata tarjota vähän enemmän ylössuuntautuvaa tassuliikettä, josta se taas saa palkkaa.

      Sheippaus on ihmisellekin vaikeaa, kun pitäisi keksiä, millä liikesarjalla päästään haluttuun temppuun ja osata pilkkoa sarja niin pieneksi, että eläimelle ajatustyö ensimmäisestä liikautuksesta seuraavaan ei ole liian haastavaa ja turhauttavaa.

      Voi vitsit, kun selittäminenkin on näin vaikeaa niin katsotaan, mitä tulee koulutuksesta. :D Osaisikohan joku muu vielä selkeyttää selitystä?

      Poista
  2. Voi kun Seppo on jo taitava. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seppo oppii yllättävän hyvin, vaikka keskittymiskyky tuntuu olevan kärpäsen luokkaa ainakin Kassiseen verrattuna. :D

      Pyöriminen on muuten taantunut! Se oli eka opittu temppu ja sujui jo pienellä käsimerkillä, mutta sitten kun tassunkäyttötemput tulivat kuvioon Seppo haluaisi vain huitoa ja huitoa eikä pyöriä enää ollenkaan. :D

      Poista
  3. Ihana koululainen Seppo!!! Mie kyttään joka päivä, onko Seposta jotain uutta - oon kyllä ihan lääpälläni ja fani.
    Semmonen Seppo, hyvän tuulen tuoja - puspus ja kurnau!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitän, olen älykäs ja suloinen! Hyvä, että lukijat sen tietävät vaikkei kotiväki aina arvostakaan! - Seppo

      Poista
  4. Fiksu kissa! :) Vai taitava opettaja... ^.^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tekisi kovasti mieli vastata että taitava opettaja, mutta ehkä tuolla ensimmäisellä vaihtoehdolla on myös merkitystä... :D

      Poista
  5. Hyvät temput, Seppo! T. Dali, olis kiva oppia tuollaisia
    https://dalicatsdiary.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Komenna Dali vaan henkilökuntaa hankkimaan kissatemppuoppaita, niin voit alkaa sinäkin harjoitella! - Seppo

      Meillä on siis se Kissan aktivointi -kirja (Väyrynen & Nyström), jossa on paljon erilaisia temppuvinkkejä ja neuvoja niiden opettamiseksi. Sitten on olemassa myös Suuri kissatemppukirja, joka on vielä kattavampi opus, mutta jota me ei olla (vielä) ostettu. Ainakin tuota jälkimmäistä löytää varmaan vielä kirjakaupoista, se on melko uusi. :) - henkilökunta

      Poista
  6. Upeita temppuja Seppo jo osaa! :) Ja hienosti se siirtyy tempusta toiseen. Meillä jää usein tietty temppu "päälle"... Tai sitten kissoilta loppuu mielenkiinto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepolla ehkä jää vähän päälle tuo käpälöinti, vaikka sitä ei tempussa tarvittaisikaan. Mielenkiintokin saattaa loppua, jos jossain muualla tapahtuu jotain jännempää. Pitää olla tarkasti kontrolloidut olosuhteet. :P

      Poista
  7. Hienoja temppuja. Ihana tuo kohta missä Seppo lähtee kosketuskepin perään, että mä osaan koskea täällä selän takanakin siihen 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellaisen neronleimauksen sai kameran edessä, ei ole kepin etsimistä ennen yrittänytkään. :D

      Poista
  8. Voi miten söpö ylävitonen Sepolla on. Mut Seppo on yllättävän rauhallinen. Jos herkkuperse-Ame ei heti tajua mitä häneltä halutaan koetetaan sitä tehdä kaikki osatut jutut mahdollisimman nopeasti läpi (paitsi useinkin juuri se haluttu juttu)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seppo ehkä ottaa mallia Kassisesta ja ihmisistä tässä temppumielentila-asiassa, just että ei tarvii häslätä vaan kyllä se herkku sieltä tulee muutenkin ja oikeastaan vielä paremmin. :D Häsläystä nähdään kyllä välillä ja etenkin kun oli liian hyvä herkku (margariinia) tarjolla, eli sekin täällä auttaa kun pysytään vähän huonommassa palkassa. Tässä videolla taisi itseasiassa olla pakastekuivattua kanaa tarjolla. :)

      Poista