lauantai 22. lokakuuta 2022

Eläinlääkärissä löytyi vaivoja

Eläinlääkäripäivän aamu valkeni nälkäisenä. Kassisen piti paastota senioritarkastukseen kuuluvaa verikoetta varten ja Seppo sai kunnian kärsiä hänen kanssaan. Jos jotain hyvää eläinlääkäripäivästä voi sanoa niin sen, että karvaisen herrasväen suosima eläinlääkäri on muuttanut lähemmäksi ja sijaitsee nyt vain noin kolmen korttelin päässä!

Missä ruoka?

Näännyn.

Moi oon Seppo ja näännyn myös.

Eläinlääkäriaika oli aamuyhdeksältä, joten onneksi suurin osa syömättömyydestä oli yöllä kärsittävää aikaa. Aamulla kantokopat laitettiin eteiseen valmiiksi ja kaikki tavarat pakattiin. Kassiselta varastettiin pissiä. Auto käytiin lainaan herra Pablon henkilökunnalta, kiitosta vaan.

Tämän saaminen vaati kaksi yritystä. Henkilökunta tarvitsee uuden soppakauhan.

Onko joku menossa jonnekin?

Kyllä on.

Karvainen herrasväki saatiin huijattua kantokoppiin vähän leikin varjolla, joten siinä ei ollut mitään draamaa. He alistuivat kohtaloihinsa aika helposti. Matkalla oli normimeininki: Kassinen maukui surkeasti hississä ja autossa ja kakki menomatkalla koppaan, Seppo kärsi pääasiassa hiljaa.  

Eläinlääkärissä Sepolle tehtiin pieni tarkastus ja hän sai rokotteen. Hän painoi 4,7 kg, eli tasan saman verran kuin kolme vuotta sitten! 

Sepolla on hammaskiveä sen verran, että pitäisi varailla aikaa sen poistoon. Eläinlääkäri katseli myös hänen harvakarvaisia etujalkojaan muttei oikein osannut sanoa mitään suoraan. Ei näytä perinteiseltä allergialta, mutta toki voi kokeilla erikoisruokavaliota, ja voi kokeilla haihduttimia mahdolliseen stressiin. Henkilökunnan kerrottua mahavaivoista ja epäilyistään, että ehkä kipeä maha aiheuttaa karvattomuutta, möi eläinlääkäri kuitulisän. Katsotaan. (Ja ehkä hammaskivenpoistokin auttaa, jos purukalusto jotenkin vaivaa!)

Kassisen käyntiin sisältyi rokotus ja senioritarkastus. Hän painoi 4,8 kg siinä missä kolme vuotta sitten paino oli 4,7 kg. Eläinlääkäri taisi vähän onnitellakin painonhallinnasta. Kassisella on vähäsen hammaskiveä, poistoon ei ole kiirettä. Verikokeen otto sujui nätisti, henkilökunta piti kiinni ja lääkäri valutteli verta pariin putkeen.

Kassisen pissinäytteessä ei ollut mitään ihmeellistä mutta verikoetuloksissa ilmeni pieni pommi. Terveenä lääkäriin mennyt täti tuli sieltä ulos munuaisvaivaisena!

Tällainen tulos tuli. CREA on normaalin ylärajalla ja BUN on koholla. Kassisesta on otettu verikoe edellisen kerran 2019 suolitukosepisodin yhteydessä, jolloin CREA on ollut 194 (nesteytettiin) ja BUN 10,3. 

Eläinlääkäri esitteli kaksi vaihtoehtoa:

1) munuaisten toimintaa tukevat ravintolisät (Pronefra yms.)

2) munuaisten toimintaa tukeva erikoisruokavalio (Royal Canin Renal, Hills k/d yms.)

Vaihtoehdossa kaksi pitäisi olla keskimäärin parempi vaste. Kontrolliin pitää mennä 1,5-2 kuukautta ravintolisän aloituksen tai ruokavalion muutoksen jälkeen.


Tähän väliin henkilökunta toivoo kaikenlaisia kokemuksia kissan munuaisjutuista. Mitä oireita, miten huomattiin, mitkä olivat labratulokset, miten hoidettiin?


Tässä täti on taas kotona tuppo jalassa.

Hän pääsi koettelemuksestaan yli välittömästi ja unohti olleensa lääkärissä.

Seppo ei päässyt yli.

Seppo ei usko tuntevansa tätä henkilöä.

Tässä Seppo kyttää sängyllä nukkuvaa Kassista. Hän ei nukkunut eikä syönyt, kyttäsi vain. Aina sama juttu! 

Päivän kyttäily huipentui siihen, että Seppo kävi illalla Kassisen kimppuun. Makuuhuoneesta tehtiin yksiö. Seppo söi hiukkasen.

Seppo ei kuitenkaan osannut rauhoittua yksiöönsä ja puoli yhdentoista maissa tehtiin vaihto niin, että Kassinen tuli makuuhuoneeseen ja Seppo sai viettää yön muussa kämpässä. Suljetun oven räpellys kuitenkin jatkui puolin ja toisin ja henkilökunta nukkui korvatulppien kanssa.

Henkilökunta toivoo suuresti, että karvaisen herrasväen yhteiselo tasaantuisi tämän päivän tai edes viikonlopun aikana!

Kassinen sai illalla vielä paketin: hänelle toimitettiin erä tarpeettomaksi jääneitä munuaisvaivaisen ruokia. Kiitos Anu <3

Kassinen maisteli jo yhtä pussia ja hyvin kelpasi.

18 kommenttia:

  1. Häkkireissut eläinlääkärille ovat harvoin kivoja. Teillä ei onneksi ollut tällä kertaa kovin paha. Mutta ruokavalio meni uusiksi; voi Kassista. Saatte varmaan hyviä vinkkejä toisilta. Ja voi Seppo sua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eläinlääkärillä vielä voisi ollakin, kunhan ei olisi automatkaa siinä välissä. Se on kaikkein pahin!

      Oon nyt varovasti tutustunut tuohon Uuteen Kassiseen. Nyt uskalsin syödä aamupalan ja käydä pissillä vaikka se oli samassa huoneessa. - Seppo

      Poista
  2. Tuonne Instaan jo vinkkasinkin niistä ruoista, joita Sofi syö. Kattovit, Specific ja Animonda Integra. Smillan raksuille erityismaininta, ovat herkkua. Testipussi Hillsiäkin meni silloin alkuun, nyt en ole sitä ostanut.
    Sofilla todettiin useampi vuosi sitten kohonneet arvot, jotka saatiin helposti ruokavaliolla alas ja siirryttiin takaisin tavisruokiin. Vuosi sitten arvot olivat vielä hyvät, mutta kun loppukesästä kakkaongelmien takia otettiin verikokeet, niin niissä arvot olivat kohonneet ja siirryttiin taas munuaisruokiin.
    Mitään oireita ei ollut ja onneksi Sofi on aina juonut vettä hyvin. Meillä on tosi monta vesikippoa nimenomaan Sofin kulkureiteillä ja aina niistä hörppäillään suun kostuketta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! <3 Kassiselle maistuu hyvin nuo molemmat saadut testiruoat. Tänään olisi tarkoitus tehdä ruokatilauksia ja pyöräillä Prismaan, kun siellä pitäisi yllättäen olla myytävänä ainakin Kattovit-pussiruokaa!

      Kiitos Sofin tiedoista. :) Lueskelinkin teidän blogia taaksepäin. Kassinen ei kovinkaan usein juo vettä, niin pitää koeta lisätä sitä ruokiin ja varmaan yrittää vielä keksiä paikkaa lisävesikupille tai parille. Juomalähteitäkin ehdin katsella. :D

      Poista
  3. Sitähän se on.
    Terveitä ollaan, kunnes tutkitaan.
    Mutta onneksi täti Kassisen suodattimien tila huomattiin ajoissa ja huoltavia liikkeitä on helppo tehdä ruokavalion nimissä.

    Täällä Aavikko eläimelle lisätään märkikseen aina tilkka vettä, niin on mitä pissiä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan niin! Onneksi tuli käytyä lääkärissä nyt, eikä vasta sitten kun ongelma kunnolla nostaa päätään. Paitsi että Sepon suuta olisi pitänyt älytä itse katsoa aiemmin, kun onhan siellä ihan selvästi kiveä ja sen aiheuttamaa ientulehdusta. :O

      Poista
  4. Meidän Oskun , 15v , vein tutkimuksiin lievän vaisuuden takia viime vuonna . Verikokeet olivat viiterajoissa , mutta pissassa oli jonkun verran valkuaista . On siitä asti saanut lääkettä nimeltä Semintra , ja valkuainen on pysynyt viiterajoissa . Nuo RC:n ja Hill'sin ruoat sisältävät viljaa , mutta jos se ei ole ongelma niin hyvä niin . Kannattaa kuitenkin katsoa verkkokauppa Kivuttomasta , siellä on viljattomiakin erikoisruokia . Meillä toimineet hyvin .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja Oskulle silityksiä. <3 Viljatonta ruokaahan täällä nyt syödään mutta luulen, että Kassinen on elämänsä ensimmäiset vuodet syönyt ihan perus-markettiruokaa. Viljattomia märkäruokia pyritään kyllä suosimaan, mutta ehkä ainakin raksuissa joustetaan, että on jotain millä aktivoida. Varmaan RC:n raksuja tilataan ensi hätään ja sitten katsellaan. Kivuton on selattu läpi ja tilaus on teossa, ja Zooplussalta saa sitten vähän erilaista valikoimaa. Onneksi Kassinen syö vaikka mitä!

      Poista
  5. Luin aiempia kommentteja . Miamor on hyvä ruoka , ei halpa eikä kallis , mutta kannattaa lukea tuoteselosteet . Toiset niistä on viljattomia , toiset ei . Edelleen korostaen , jos sillä on merkitystä . Meillä kun on .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, aika tarkkaan saa katsoa tuoteselosteita! :O Munuaisruokia on vaikeampi vertailla kuin tavallisia ruokia. Jossain on fosforia 0,09% ja jossain 0,12% ja jossain 0,16%, ja jos ne kaikki on alennettuja pitoisuuksia niin miten paljon sitä sitten on tavallisessa ruoassa... Näköjään Sepon wild freedomissa 0,2%. Mitä tästä nyt pitäisi ajatella? D:

      Poista
  6. Kiitos henkilökunnalle perusteellisesta raportista! Toivottavasti täti Kassiselle nyt löytyy sopiva ravinto munuaisvaivaan ja herra Seppokin siellä rauhoittuu lopulta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos! Herra Seppo alkaa olla parempaan suuntaan tälleen parin vuorokauden jälkeen. :'D

      Poista
  7. Te kestitte sen! Te olette sankareita ja oikea voimakaksikko <3 <3
    Ihan kelpo raportti henkilökunnaltakin: paljon ilmeikkäitä kuvia ja kirjaimia, toki hirveästi draamaa mutta lopussa jo seesteisiä tunnelmia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kassinen ja Seppo kiittävät!

      Henkilökuntakin kiittää. Draama alkaa vähentyä ja ehkä huominen päivitys voi ollakin jo kaveruudesta.

      Poista
  8. Voi Seppo, ei kyllä yhtään pitäisi Kassista epäilyttävänä pitää. Sama Kassinen se on.

    Toivottavasti Kassisen munuaisarvot johtuivat vain liian vähäisestä juomisesta. Kassinen juomaan enemmän vettä, hophop! Vaikka tokko se munuaisruoka huonoakaan tekee, ikääntyvillä kissoilla munuaisvaivat ovat sangen tavallisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seppo-rukka on lopultakin toipunut!

      Tuo kävi mielessä. :/ Kassinen juo vettä aika harvoin, mutta toisaalta vertailukohtana on tuo 2019 suolitukos, jossa ainakin oli kuivunut ja arvot kuitenkin vähän erilaiset. Saa nyt syödä munuaisruokaa ainakin kontrolliin asti, kun se tuntuu kelpaavan, ja katsotaan sitten.

      Poista
  9. Oi miten luksusta kun eläinlääkäri noin lähellä!! :D Kelpaisi! Meidän suosiossa oleva on 100 km päässä... Ja voi Seppoa! Ja voi Kassista! Diagnoosin varmistamiseksi kannattaa ottaa vieläkin tarkempi munuaismittariarvo verestä, SDMA. Lisäksi ultrata munuaiset ja varmistaa verenpaine. Jos näissä vahvistuu diagnoosi, niin paras apu munuaisille on jo ihan veden lisäys ruokaan, välttämättä muuta ei tarvitse tehdä (jos kuivaruokaa ruokavaliossa niin se pois). Jos fosforiarvoissa ei ole mitään häikkää niin fosforia ei tarvitse vielä tässä vaiheessa huomioida. Ei toki haittaa ole jos jo reagoi. Onko tarve kaliumlisälle, oliko siinä mitään heittoa arvoissa? Proteiinia ei tule vähentää kuin vasta sairauden loppuvaiheessa, liian varhain vain johtaa lihaskatoon ja jatkuvaan nälkään. Noissa munuaisruuissa on yleensä kehno laatu.

    Hyvä että pissatulos oli puhdas. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. :)

      Pitää kontrollia ajatellen pyytää tuota SDMA:ta tai vaikka sitä, että saisiko verinäytteen lähetettyä Movetille ja tehtyä jonkin munuaispaketin. Tämä käynti oli normaali senioritarkastus, ihan vain perusverikoe, ja ainoa löydös oli tuo koholla oleva BUN ja ylärajalla oleva CREA, jotka olivat myös selviä muutoksia edelliseen verikokeeseen ilman mitään selvää syytä. Laadukkaat munuaisruoat on etsinnässä, aika monessa on ensimmäisenä aineena joku maissi tms wtf mutta vaihtelua on ja varmaankin joitain sopivia löytyisi. Syököön Kassinen nyt munuaisruokia tässä seuraavan puolentoista kuukauden ajan, ja mietitään uudelleen kontrollin jälkeen.

      Veden lisääminen ruokaan aloitettiin ja siinä pitäisi löytää sopiva määrä, sillä maistuvuus vaihtelee, kun täti ei ole keiton ystävä. :P

      Poista